Sunday, May 13, 2012

Príbeh Kravy


Pred pár dňami prebehla Dunajom Krava. Mnohí ste ju videli naživo, tých druhých snáď poteší tento článok a fotografie z prehliadky.

Foto: Katarína Dohnányová

Puojd s tímom ľudí zorganizoval pre širokú verejnosť módnu prehliadku, ktorá bola zároveň súčasťou Denamit design days, podujatia, ktoré podporuje rozvoj slovenského dizajnu.
Inšpiráciou na zorganizovanie takejto neľahkej úlohy bola pre Puojd Lenka Sršňová, ktorá s podobnými módnymi akciami na Slovensku začala už dávnejšie a je taktiež dôležitou súčiastkou Denamit posádky.
Zorganizovať prehliadku je veľmi komplexná úloha a v našich končinách si vyžaduje mnoho nadšencov, ktorí ochotne pridajú ruku k dielu častokrát zadarmo. Rada vám predstavím ľudí, bez ktorých by sa prehliadka nedala zorganizovať a Puojd by nebol tým, čím je.

Foto: Katarína Dohnányová

Začneme od nápadu. Hlavnou motiváciou usporiadať vlastnú prehliadku bolo odprezentovať svadobné šaty od Puojdu, určené pre nevesty, ktoré túžia po jednoduchosti a originalite. Keďže Puojd je známy ako streetwearová nositeľná značka s autorskými potlačami, neostali sme len pri tom. K motivácii sa pridala inšpirácia - od fascinácie tradičnou slovenskou svadbou, až po scenérie typické pre Slovensko. Pasúci sa dobytok, rozkvitnuté lúky, ďatelina, klasy... Veci, ktoré znejú nepríťažlivo a nepopulárne, povzniesť na chcený artefakt. Hlavnou postavou sa stala Krava ako neoddeliteľná súčasť slovenskej scenérie, ale aj humorne myslená sebareflexia vari každej ženy - ktorá z nás si nikdy nepovedala „Ja krava!“? Puojd aj v tejto kolekcii prezentuje dvojzmyselný humor s nadsázkou a snaží sa priniesť do života trochu uvoľnenia.

Foto: Paťo Safko

Pred akciou je vždy dôležitá komunikácia, informovanosť a vizuálne ochutnávky lákajúce ľudí. V tomto smere má Puojd húževnatú a šikovnú pomocníčku - Janku Kadlíčkovú, ktorá sa starala o komunikáciu a marketing všetkých aktivít, ktoré s Puojdom súvisia. V apríli sme spustili kampaň, ktorá mala za úlohu ukázať ľuďom rôznych typov a všetkých vekových kategórii, že sa mladej módy netreba báť a že v inakosti je krása. Nápad Michala Beleja, ktorý istý čas pracoval pre Puojd, bolo osloviť Mariku Majorovú alias Tonbogirl na zorganizovanie kastingu a fotenie vybraných tvárí Puojdu. Prihlásilo sa nám neuveriteľné množstvo zaujímavých ľudí, spomedzi ktorých bolo veľmi ťažké vybrať. Do série „ľudí z ulice“ sme pridali aj jedného človeka z divadla. Pán Milan Lasica je veľký milovník umenia a má zdravý zmysel pre humor, a tak mu patrí naše veľké poďakovanie za jeho nezištnú podporu mladej slovenskej značky. Na prehliadke ste mohli v premiére vidieť zostrihané video z fotografií, za ktoré ďakujem Petrovi Barényimu.

Foto: Marika Majorová

Z výsledných fotografií Mariky Majorovej vznikol aj plagát a pozvánka, ktorej autorom je Michal Macko. Michal tiež nie je nováčik v spolupráci s Puojdom, populárne tričká SVK a Nevadí má na rováši práve on v spolupráci s Tomášom Vrtichom. Za dokonalú tlač a veľmi dobrý prístup k zákazníkovi ďakujeme Express tlači.

Miesto prehliadky.
KC Dunaj je miesto, ktoré Bratislava veľmi potrebovala a teším sa, že sa tak úspešne uchytilo. Je to iste aj tým, že v ňom pracuje skupina dobre zohratých ľudí, ktorí vedia podporiť dobrú vec. Priestory Dunaja ponúkajú mnoho možností a neexistuje človek, ktorý by sa nezamiloval do slnečnej terasy s výhľadom na hrad. Poďakovanie teda patrí posádke Dunaja, za krásny priestor, profesionalitu a ústretovosť.



Samotné miesto podujatia však treba pripraviť a skrášliť. A tu prichádzajú na rad architekti, no nie hocijakí! Mimo architekti! Soňa Tóthová a Fero Orth sú architektonické duo, ktoré sa s radosťou zapája do nekomerčných multižánrových projektov a to ich robí výnimočnými. Hovoria si, že sú mimo, no najlepšie ich charakterizuje nadšenie, pracovitosť, zmysel pre detail, dokonalosť a humor (a ešte obláčik a anténka).

Foto: Katarína Dohnányová

Keď je priestor pripravený, modelky z agentúry Exit model management sú oblečené v Puojde, ozdobené keramickými doplnkami od talentovanej Simony Janišovej, krásne upravené Janou Olšinskou, ktorá sa postarala o vlasy a make up, treba pustiť hudobný doprovod, aby sa modelkám veselo kráčalo.

Foto: Katarína Dohnányová

Puojd už dávnejšie nadviazal sľubnú spoluprácu s Dušanom Vančom - Foolkom. Foolk je ďalší človek, ktorý výrazne doplnil výsledok našej snahy. Pripravený set vytvoril počas večera krásnu atmosféru, dokonale ladil k téme a čerešničkou na torte bol jeden z remixov projektu Slovenský národný remix autorky Martiny Slovákovej v podaní The Uniques, zakomponovaný na záver prehliadky k svadobným šatám pravej slovenskej devy.
Dôležitou súčasťou je aj zaznamenávanie akcie - ďakujem všetkým fotografom (špeciálne Katke Dohnányovej) a kameramanom a tešíme sa na ich výstupy.
Aj chuťové bunky boli počas prehliadky ukojené. O catering sa postaralo Jemine, propagujúc slogan- nejedzte kraviny!

Foto: Katarína Dohnányová

Na koniec už len jedna osoba. Konečne som nemusela odpovedať na otázku „a to všetko šiješ sama?“- „áno“, pretože už dlhší čas mám usilovnú stážistku, študentku z VŠVU Annu Kasanovú.


Veľké ďakujem patrí všetkým spomenutým aj nespomenutým (inšpirácia, kamarát a veľká podpora Juraj Straka), vážim si vašu prácu a som veľmi rada, že mi vás osud postavil do cesty. V jednote je sila a verím, že na Slovensku bude vznikať viac a viac pekných spoluprác, ktoré budú našu spoločnosť tešiť a posúvať ďalej.


A na záver ešte jedno vyjadrenie pre ľudí, ktorí nám posielali negatívne reakcie na tričká.
Posledným článkom k propagácii kolekcie bolo vytvorenie trička, ktoré by dopĺňalo a podporovalo názov podujatia. Misha Chmelíčková vytvorila z písma Jána Filípka – Devy tričká Krava a Ty vole! Tieto tričká sa prekvapivo stali veľmi kontroverznými. Pridám preto pár slov na ich obhajobu. Puojd pri každej kolekcii spolupracuje s grafickým dizajnérom, ktorý vytvorí lettering alebo iný vizuálny znak, či vtip na jednoduché tričká, ktoré majú za úlohu podporiť kolekciu a byť cenovo dostupným kúskom už pred zverejnením kolekcie. Na jeseň to bola myš, teraz to je krava. Ak sa človek rozhodne označiť sa tričkom s nápisom, chápem to ako schopnosť vystreliť si sám zo seba. Pozrite si tričká v kontexte s kolekciou a nesúďte nevidené. Ak sa vám nebudú páčiť ani potom, je to úplne v poriadku - nie je každý Puojd pozitive.  




No comments:

Post a Comment